Exposició temporal

Resiliències de Pep Companys

15 de març - 17 de maig de 2024
CAMP Arts
Comparteix
#PepCompanysCAMP

Quina és la relació entre natura, cultura i paisatge? Com resisteix la terra a l’acció humana? El fotògraf Pep Companys hi aprofundeix a l’exposició “Resiliències”, una mirada fotogràfica, videogràfica i sonora sobre el paisatge i la seva resistència a l’acció humana.

Com diu Raimon Ferrer al text que presenta “Resiliències”, “Mentre la natura s’adapta i conforma pacientment el seu medi per tal de persistir, l’home opta per transformar-lo, per proveir les seves creixents necessitats, de manera ben diferent de la de qualsevol ésser viu. Aquest revolucionari acte predador i cognitiu, va obrir un camí temporatitzador i mesurador de l’espai, que va anar distanciant l’home del seu comú origen natural. És des d’aquesta instrumentalització del medi que es construeix un paisatge basat en la transformació i no pas en l’adaptació“

“Resiliències” posa en relleu l’exemplar resistència de la natura enfront de l’activitat humana, la seva capacitat de reposició i renaixement. Pep Companys ens ho mostra a partir de cercles que revelen la “falsedat humana” que projectem sobre paisatge. Un joc conceptual, plàstic i sonor que ens obre a un microcosmos de textures orgàniques invisibles.

“Resiliències” és un projecte conjunt del Centre de les Arts i la Memòria de Ponent i Lo Pardal Fundació Guillem Viladot. Romandrà a Juneda fins al 19 de maig i després s'exposarà a Lo Pardal d’Agramunt. 

 

Pep Companys Huguet, format en Belles Arts, va començar a treballar com a fotògraf de premsa al continent americà, especialment a Mèxic i Centreamèrica, per mitjans de comunicació nacionals i internacionals, agències de fotografia, editorials i ONG's, fent seguiment i documentant diversos conflictes socials.
El 2020, de retorn a l'Urgell on va néixer, abandona gairebé l'activitat amb els mitjans per reviure i redescobrir el seu entorn mitjançant la fotografia i el so. Especialment interessat pels fenòmens transfronterers i pel fenomen d'abandó d'extenses àrees de terra eixuta, comença a reflexionar i a dialogar aquesta situació amb l'escriptor i agricultor Raimon Ferrer. Els primers resultats prenen forma en un treball mancomunat anomenat “L'eixuta", que avui abasta i engloba el llibre fotogràfic A l'ombra d'un no-paisatge, l'assaig Elogi d'una Terra Eixuta , el llibre-objecte Eixuta o els més recents projectes Cartografies sonores, Resiliències i Àgora.

Raimon Ferrer Fisas és escriptor i agricultor. Graduat en Belles Arts per la UB, especialitzat en Disseny, ha escrit multitud d'articles, catàlegs, pròlegs i presentacions, vinculats a paisatges i sistemes agro-rurals.

DATES I HORARIS
15 març — 17 maig 2024

Dilluns — divendres

16 – 19 h

Dissabte
Visites concertades trucant al telèfon 686207393

PREU
Entrada gratuïta

Per a visites de grup i escolars, contacteu a info@campjuneda.cat

ESPAI
CAMP Arts

Comparteix
#PepCompanysCAMP
Imatges de l'exposició
Top